Review van From Grace – Festivalinfo.nl

Het succes werd Gravel Town al vrij snel in de schoot geworpen. De meeste startende bandjes beginnen met het spelen in kroegjes of kleine poppodia. Voor Gravel Town startte het avontuur in 2007 met het spelen op Benátská Noc; één van de grootste festivals van Tsjechië dat te vergelijken is met Lowlands. Toen speelden zij echter nog onder de noemer The Plastic Shark Project. In 2008 mochten zij terugkomen om wederom als buitenlandse act het podium te beklimmen. Dit is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar voor de fans kan een fysiek aandenken aan deze performances en aan de band zelf niet ontbreken. Daarom introduceren de mannen ons nu aan hun debuutalbum: From Grace.

Het album is opgenomen in het Franse dorp Harcigny midden op het platteland. Het is te horen dat dit een grote inspiratiebron vormde voor de heren en dat dit dus de ideale plek was voor het opnemen hiervan. De sfeer van de buitenlucht inclusief het platteland, de koeien en schapen, de kroeg en alle andere dingen die bij een klein boerendorpje horen, sluiten namelijk perfect aan bij de sfeer van het album. From Grace straalt enerzijds een bepaalde bescheidenheid uit, maar geeft je anderzijds toch alles wat je verwacht van een countryrock/americana plaat. De plaat kent een hoge diversiteit. Hoogtepunten met stevige solo’s van een jankende elektrische gitaar en ballads met kalmerend akoestisch getokkel, het is er allemaal op terug te vinden. Evenals de eerste single, namelijk ‘Cold September Day’.

Het tekstuele en muzikale meesterbrein achter de formatie is Michel Ebben. Gewapend met zijn voorliefde voor Amerikaanse rootsrock neemt hij de lead vocals op zich en geeft hij net het extra randje aan het geheel door middel van zijn rauwe, doorleefde stemgeluid. Met zijn teksten kaart hij veel verschillende onderwerpen aan en is een aantal van deze nummers tevens autobiografisch. ‘Room With A View’ gaat bijvoorbeeld over de periode toen hij getroffen werd door een burn-out en te kampen had met straatvrees. “I’ve got a room with a view, sometimes it turns black. And I need to go outside, but something’s holding me back. And there’s only one door, so there ain’t no compromise. And when it shuts, it just closes my eyes.” De tekst laat zien dat Ebben in staat is om aangrijpende visuele beelden te schetsen waarmee de luisteraar als het ware een kijkje kan nemen in zijn leven.

Het is dus te zien dat er wel degelijk nagedacht is over het samenstellen van dit debuut. From Grace is veelzijdig, veelzeggend en hoe vaak je het album ook beluistert, hij gaat niet vervelen. De emotie zit hem in dit geval in de verhalende zang, de koortjes en de melodieën van de gitaren. De algehele sound is er geen een uit duizend, maar het is er wel een die je goed bijblijft.

Jennifer Worrell

 

Link naar het originele artikel