Review van Live uit Lloyd 2014 – Blues Magazine

Melancholische live-EP met volop Americana van de Nederlandse viermansformatie Gravel Town. De EP is opgenomen op 22 september 2014 tijdens ‘Live uit Lloyd’, de live radio show op RTV Rijnmond, Rotterdam.

Gravel Town bestaat al enige jaren maar pas de laatste paar jaar onder de huidige naam. Members zijn Michel Ebben (zang, gitaar, orgel, piano, accordeon), Mark Lubeek (drums, achtergrondzang), Hans Glerum (gitaar, achtergrondzang en neef van Michel Ebben) en Martijn Ebben (bas, achtergrondzang en broer van Michel Ebben).

De band is al jaren bezig met songs maar debuteerde pas in mei vorig jaar met het album From Grace dat veelal lovende kritieken kreeg. Hoewel ik niet zo heel erg van de hokjes ben, kun je de band scharen onder het kopje Americana en zijn er duidelijk invloeden te horen van John Mellencamp, Steve Earle en John Hiatt. Hiatt is vertegenwoordigd op het album met de cover Hold on for your love’.
Ebben heeft een aangenaam schurende en donkere stem die me soms doet denken aan Tony Joe White en Joost Marsman.

De EP Live Uit Lloyd bestaat uit 5 tracks, alle afkomstig van hun debuutplaat. Melancholische liedjes waarbij het niet veel moeite kost jezelf te zien op een verlaten prairie in Amerika bij een kampvuurtje.
Cold September Day is een lekkere opener van de EP. Room With a View schroeit en brandt en kruipt langzaam op de luisteraar af. From Grace, titelnummer van hun debuut, rammelt prettig uit de boxen.

In Middletown Avenue voert de elektrische gitaar de boventoon. Ongewild moest ik bij dit nummer denken aan Tom Petty vanwege hetzelfde hakkelende ritme dat hij in zijn songs heeft. Er zit een bepaald soort weemoed in de nummers van de band. Niet om heel verdrietig van te worden, maar wel met een snik en een traan. Sleep in Church, nog zo’n langzaam nummer, valt zeker ook in die categorie. Verstild en met minimale begeleiding is dit voor mij het beste nummer van deze release.

Voor fans van Americana is deze EP zeker een aanrader. Kleine en fijne melancholische liedjes.

Patrick Struijker Boudier

 

Link naar het originele artikel